Taman Tasik Perdana

Terletak betul-betul menampar di bandar adalah Taman Tasik tetapi walaupun di tengah-tengah, ramai yang tidak meneroka ke taman ini. Ramai yang bekerja di kawasan yang tidak sedar kewujudan , yang mana adalah seperti memalukan !

Taman Tasik meliputi 91.6 hektar yang merangkumi taman-taman dan taman-taman. Ditubuhkan pada tahun 1888, tempat yang telah dibina di sekitar tasik buatan dan banyak joggers dan keluarga berduyun-duyun di sana untuk berjalan-jalan , berjoging atau hanya nafas segar udara. Terdapat trek jogging untuk pelari yang juga boleh bersenam di stesen-stesen senaman banyak di sepanjang laluan jogging . Keluarga dengan anak-anak di tunda mungkin memihak kepada permainan yang lebih di mana kanak-kanak boleh pekik dalam kegembiraan ibu bapa memberi mereka lembut mendorong atas buaian atau melantun mereka atas dan ke bawah melihat- gergaji - masa keluarga pasti kualiti sesungguhnya.

Jika taman permainan bunyi membosankan untuk anda, mendapatkan berhubung dengan anda di alam sekitar anda dengan mendapat tahu lebih 3,000 burung dalam jarak berjalan dalam lau di KL Bird Park dalam Lake Gardens. Terdapat penyusuan walaupun setiap peringkat dan menunjukkan burung di sekitar tengah hari setiap hari , jadi masa lawatan anda di sekitar maka untuk beberapa burung menyeronokkan. Yuran kemasukan ke lau adalah RM45 untuk dewasa dan RM35 untuk kanak-kanak .

Selepas berjalan-jalan lama mengagumi kawan ringan berwarna-warni, anda akan dahaga dan lapar untuk beberapa minuman. Berhenti di Café Hornbill yang hanya bersebelahan dengan pintu masuk utama taman burung. Walaupun mengesan daripada enggang yang tidak dijamin, kafe tidak menjadi sandwich, sup dan pasta serta menu kanak-kanak untuk si kecil yang benar-benar suka makanan ringan masa teh.

Jika anda adalah permainan untuk lebih daripada ciptaan Tuhan terbang, terdapat KL Butterfly Park dalam Taman Tasik juga yang merupakan rumah kepada 6,000 rama-rama daripada 120 spesies. Taman ini mempunyai landskap 15,000 tumbuhan untuk mewujudkan persekitaran hutan hujan semula jadi untuk rama-rama. Jika anda datang dalam parti yang besar, taman rama-rama mungkin akan menjadi lebih mudah n poket anda sebagai yuran pintu masuk kos kurang daripada taman burung pada RM18 untuk dewasa dan RM8 untuk kanak-kanak . Taman ini dibuka 9:00-06:00 setiap hari.

Jika anda mempunyai cukup burung dan rama-rama fluttering di sekeliling anda, orkid yang indah dan taman-taman bunga raya akan berhenti sempurna untuk berjalan-jalan berangin . Jangan bimbang kerana tidak ada bayaran untuk ini! Jika anda mempunyai lebih banyak masa di tangan, anda juga boleh meneroka taman rusa yang terletak di lereng lereng dan lembah Kuala Lumpur taman tasik. Terdapat juga Tugu Negara yang boleh anda lawati berhampiran dengan Taman Tasik yang dibina pada memperingati mereka yang mati berjuang untuk kebebasan negara.

Kehidupan bukan sahaja semua tentang bangun dan braving lalu lintas untuk bekerja, dan menempuh trafik yang sama dalam perjalanan pulang . Pada hujung minggu , ia mungkin rutin yang sama tetapi mungkin melawan orang lain untuk sampai ke pusat membeli-belah masa ini. Ambil sedikit masa untuk menghargai mudah, perkara yang lebih indah di sekitar kita, yang adalah mengapa menghabiskan masa bersama keluarga atau hanya semata-mata di Taman Tasik akan berehat fikiran letih anda.

Sebuah tarikan yang baik di Lake Gardens adalah menaiki bot yang menyeronokkan di sekitar tasik. Selain mendayung sebuah bot kecil anda juga boleh menyewa basikal air. Seterusnya untuk mini jeti adalah sebuah kedai kecil yang menjual makanan ringan dan minuman.

Antara tempat tarikan tambahan
Tarikan popular berdekatan Lake Gardens Tugu Negara yang terletak hanya barat laut taman, dan Muzium Negara dan Masjid Negara ke timur taman.

Waktu pembukaan
Taman luaran yang dibuka setiap hari , dan secara rasmi anda hanya dibenarkan di antara matahari terbit dan matahari terbenam. Kebanyakan tarikan ( Taman Burung , Planetarium Negara dan Hibiscus Park) dalam taman itu adalah terbuka 09:00-6:00 .

Bayaran masuk
Masuk ke taman adalah percuma. Terdapat bayaran untuk melawat tempat-tempat di dalam taman ( Bird Park, Hibiscus Park, Planetarium Negara) dan apabila anda mahu menggunakan bot mendayung atau basikal air.

Galeri Gambar Tasik Perdana:

Butiran kenalan & alamat Tasik Perdana
Jalan Parlimen
50480 Kuala Lumpur
Malaysia
Tel: + 603 2693 4132

Bagaimana untuk sampai ke Taman Tasik Perdana
Ambil kereta api KTM Komuter ke stesen lama Kuala Lumpur. Dari sana melintas jalan dan berjalan lalu Masjid Negara. Anda juga boleh berjalan kaki dari KL Sentral, tetapi ini adalah jalan yang sukar di sepanjang lebuh raya; jarak bagaimanapun adalah lebih pendek. Selain itu, bas B115, B112, B101 dan semua berhenti dalam jarak 5 minit Perdama Lake Gardens. Setiap pemandu teksi tahu bagaimana untuk mencari taman. Untuk mendapatkan teksi kembali ke KL anda yang terbaik di luar dengan berjalan ke Taman Burung, seperti selalu ada teksi menunggu pelanggan di sana.

Lokasi Taman Tasik Perdana: