Kuil Thean Hou

Thean Hou adalah sebuah kuil Cina yang besar dan penting di Kuala Lumpur. Kuil ini dibina oleh masyarakat Cina ( Hainan ) di Kuala Lumpur antara tahun 1987 dan 1989. Semasa Cina jemaah Tahun baru sering bunga api cahaya di kuil.

about-kualalumpur-thean-hou-kuil

Walaupun tarikan ini tidak terletak di pusat bandar , anda boleh pergi ke sana dengan menaiki teksi. Jika anda mengambil teksi pastikan anda mendapat pemandu Cina kerana ia mungkin lebih seronok (dan menarik) kerana kebanyakan Cina mempunyai banyak cerita mengenai kuil mereka dan agama mereka. Adakah pemandu anda tunggu sementara anda meneroka kuil kerana terdapat biasanya tidak banyak teksi yang sedia ada. Anda juga boleh menggabungkan lawatan ke kuil ini dengan lawatan ke sama ada pusat membeli-belah Mid Valley Megamall & The Gardens, atau dengan satu lawatan ke Royal Palace ( Istana Negara ) yang terletak berhampiran.

Anda boleh melawat kuil percuma. Jika anda pergi ke sana dengan kereta sewa ( atau kereta anda sendiri) anda biasanya membayar RM3 Bayaran letak kereta . Apabila hujan atau semasa hari-hari biasa , selalunya tiada bayaran dikenakan.

about-kualalumpur-thean-hou-kuil-02

Apabila anda memasuki kuil , anda akan melihat beberapa tanda-tanda yang akan membawa anda ke mahkamah pusat sebenar kuil (terletak di tingkat pertama ). Di sini anda akan melihat banyak tempatan berdoa Cina dan menyembah. Anda boleh membeli colok untuk beberapa ringgit dan tempat mereka dalam pembakar yang besar sendiri. Apabila di dalam kuil (pastikan untuk meninggalkan kasut anda di pintu masuk ), anda akan menyaksikan lebih ramai orang berdoa dan juga menggunakan nasib memberitahu perkhidmatan.

Kiri kuil utama adalah jalan ke kolam penyu dengan beratus-ratus penyu kecil. Hak untuk kuil utama terdapat sebuah mata air kecil dengan Dewi Mercy mendispens air dari sebuah balang kecil ( hanya apabila anda berada pada kedudukan yang betul pada platform kecil di hadapan sambil berdoa anda akan melihat air keluar dari balang ). Dari ini mahkamah pusat utama anda mempunyai pemandangan hebat ke bandar Kuala Lumpur ( walaupun tiada langit sebenar). Tahap yang lebih rendah terdiri daripada banyak kedai-kedai kecil di mana anda boleh membeli cenderamata. Terdapat juga tempat makan yang kecil di sini .

Kuil ini dibuka setiap hari 8:00-9:00 . Waktu pembukaan yang berbeza dikenakan semasa musim perayaan. Kuil ini terletak di Robson Hill bersebelah dengan Mid Valley City , bersama-sama 65 Persiaran Endah , Off Jalan Syed Putra. Lihat peta di bawah dengan lokasi yang tepat.

Alamat: