Aquaria KLCC

Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC) biasanya sinonim dengan Menara Berkembar Petronas dan hiruk-pikuk yang berlaku di dalam dan di sekitarnya. Ini hanya satu andaian semulajadi mempertimbangkan bagaimana KLCC adalah pusat tumpuan ibu kota Malaysia; lambang moden dan sibuk kehidupan bandar di negara ini. Selain daripada menjadi hab penting dalam dunia korporat , KLCC juga mercu tanda sering dikunjungi oleh pelancong dan penduduk tempatan. Secara ringkasnya, KLCC menawarkan keseimbangan yang baik antara perniagaan dan rekreasi jadi sementara ia mungkin biasa untuk melihat lelaki di saman zoom seluruh mata anda sentiasa di KLCC, ia juga tidak jarang untuk melihat keluarga dan rakan-rakan menikmati sehari di sini juga.

Pilihan rekreasi yang banyak sekali di KLCC. Tarikan utama sudah tentu menara berkembar sendiri, taman yang mengelilingi ia , dan membeli-belah dan kompleks rekreasi dalam bentuk Suria KLCC antara lain. Salah satu tempat yang lebih baru-baru ini untuk melawat yang telah tumbuh di KLCC Aquaria KLCC ; cukup sekadar akuarium besar-besaran yang terletak di dalam dinding bangunan yang tertinggi dan yang paling mungkin paling sibuk di Malaysia.

Dilancarkan pada tahun 2002, Aquaria KLCC adalah taman laut yang besar dalaman yang sprawls lebih 60,000 kaki persegi di kawasan pembentukan . Dalam kompleks adalah 5,000 pameran, kedua-dua air dan separa -akuatik , di mana pelbagai hidupan laut dan pelbagai hidupan liar yang berkembang maju. Antara tarikan utama yang menghuni kandang KLCC Aquaria adalah makhluk laut visual yang menakjubkan yang termasuk gergasi Pasifik Octopi, pasir harimau yu , penyu laut hijau dan kerapu serta akuatik mamalia gergasi seperti tikus air dan coatimundis , Raccoon seperti mamalia separa-akuatik berasal dari Amerika Selatan. Kebanyakan hidupan liar yang dipamerkan di Aquaria KLCC khas diterbangkan dari seluruh dunia kerana hanya sedikit yang berasal dari Malaysia. Akuarium atau habitat di mana ia disimpan indah yang dibina untuk meniru habitat semula jadi mereka seberapa mungkin semasa membuat ia lebih menyenangkan mata pengunjung.

Pameran terbahagi dan disusun dalam apa-apa cara di mana pelawat diambil ke atas ' Journey of Water'. Kawasan-kawasan ini termasuk Hutan Dibanjiri , Pantai , dan Jewels Rimba antara lain, yang kesemuanya diilhamkan oleh pelbagai zon geografi di mana pelbagai jenis hidupan liar berkembang. Terdapat juga jenis- kawasan tertentu seperti Zon elektrik yang menempatkan hidupan air seperti belut elektrik dan ikan keli elektrik serta Pelik dan Ajaib , kawasan yang mempamerkan makhluk kurang konvensional namun menarik seperti stonefish berbisa dan pinecone ikan. Mungkin yang paling mengesankan dari kawasan-kawasan pameran adalah Oceanarium , pada dasarnya terowong 90m air di mana pengunjung disajikan dengan paparan laut terbuka di mana mereka boleh mendapatkan lebih dekat dengan banyak keajaiban laut seperti jerung , ikan pari gergasi dan penyu. Terdapat juga kawasan interaktif dikenali sebagai Kolam Touch yang pada asasnya zoo KLCC Aquaria itu sendiri hastakarya . Di sini, pengunjung boleh berinteraksi secara fizikal dengan jerung buluh , ketam kuda laut dan tapak sulaiman bertanduk. KLCC Aquaria menjalankan sesi makan setiap hari ( beberapa pameran setiap hari, beberapa pameran pada hari-hari terpilih) dan pelawat berpotensi harus mencari masa makan kerana ini sesi makan lagi boleh memperkayakan pengalaman keseluruhan.

Waktu pembukaan
Aquaria KLCC dibuka setiap hari dalam seminggu. Pada hari biasa , ia terbuka 11:00-8:00 manakala pada hujung minggu dan cuti umum, ia dibuka setengah jam lebih awal pada pukul 10.30 pagi . Kemasukan dibenarkan sehingga pukul 7 malam.

Bayaran masuk
Yuran kemasukan adalah RM50 untuk dewasa, RM40 untuk kanak-kanak berumur antara 3 hingga 12 tahun dan RM30 untuk warga emas ( 60 tahun ke atas). MyKad / MyKid pemegang membayar RM35 untuk dewasa , RM25 untuk kanak-kanak dan warga emas. Kemasukan bagi semua bayi di bawah umur 3 adalah percuma. Bayaran-bayaran ini adalah berbaloi membayar untuk mengambil kira semua keajaiban alam semula jadi yang berada di kedai untuk pelawat di Aquaria KLCC , menjadikan ia satu lokasi yang tidak patut dilepaskan oleh sesiapa sahaja yang kebetulan berada di kawasan itu sama ada pelancong atau KL yang tempatan.

Bagaimana untuk sampai ke Aquaria KLCC
Pelawat yang datang dari Suria KLCC ( atau Stesen Putra LRT) boleh mengambil laluan melalui terowong laluan bawah yang menghubungkan dari peringkat rendah alasan Suria KLCC ( sebelah Cold Storage ) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Dari sini ia adalah 5 minit berjalan kaki melalui terowong ke Aquaria KLCC. Dari Bukit Bintang , anda boleh keluar Pavilion KL melalui laluan pejalan kaki, dan berjalan kaki ke Pusat Konvensyen dalam 5 minit.

Galeri gambar tentang Aquaria KLCC:

Maklumat lanjut & alamat Aquaria KLCC
Aquaria KLCC
Kuala Lumpur Convention Centre Complex,
Kuala Lumpur City Centre,
50088 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: +603 2333 1888
Fax: +603 2380 0069
Website: http://www.aquariaklcc.com